• John Sell Cotman 1782-1842

  8 augustus 2021

  One of my great inspirations of watercolourpainting is John Sell Cotman. Unfortunately well known for the cheap study-watercolour boxes of Winsor&Newton. But Cotman was recognized as a genious painter by is friends and collegues J.M.W. Turner and Thomas Girtin. Cotman was greatly self-taught and in his way he developed a special technique and view in watercolour. Although he was a true Romantic painter, at the same time he was way ahead of his time!

  Lees meer >> | 374 keer bekeken

 • Schilderen op Ithaka juni 2021

  20 juni 2021

   

  Ieder jaar organiseer ik een reis naar een bijzondere locatie om daar ter plaatse 'en plein air' te schilderen of te tekenen.

  Dit jaar was het het mythologische eiland Ithaka waar ik twee weken verbleef. Een van de Ionische eilanden in de gelijknamige zee die qua licht en kleur op mij een kaleidoscopische uitwerking had. Op deze kunstreizen verruil ik mijn atelier voor de buitenlucht en beoefen ik vooral de edele waterverf techniek of het tekenen met kleurpotloden. 

  Lees meer >> | 357 keer bekeken

 • The use of colourpencil

  5 maart 2021

  Wintersun in Rovensko (Czech republic) colourpencil

  From my childhood (as with many other children) I was very fond of using the Caran d'Ache colourpencils! One of my first drawings with this material , unfortunately lost, is still very clear in my memory...It was a drawing I made when I was about 7 years after returning from my parents emigration to Canada. It was a view from an aircraft window upon the multi-coloured  clouds in the setting Sun.

  Lees meer >> | 455 keer bekeken

 • Het geheim van Jan van Eyck deel 6 (appels met peren)

  6 april 2020

  Terugkijkend naar de vorige vijf delen van mijn lezing kunnen we concluderen dat Jan niet geheel alleen stond in de kunstgeschiedenis. Echter kan men zeggen dat (zoals dit vaker gebeurd in de geschiedenis)  Jan als kunstschilder in zijn tijd een soort catalysator is geweest van een lange traditie dat in hem culmineerde tot een uitzonderlijk kunstenaar! Alhoewel er een collectieve traditie aan vooraf gaat is het vaak een geniaal individu die een volgende sprong maakt in de toekomst...waarbij een aantal belangrijke factoren zoals reeds gezegd: het Geloof, de nieuwe techniek en de opdrachtgevers, van uiterst belang zijn!

  Lees meer >> | 745 keer bekeken

 • Het geheim van Jan van Eyck deel 5, 'oorzaak en gevolg'

  1 april 2020

  In het kort is dit technische verhaal zo ongeveer de werkwijze die m.i. Jan heeft gehanteerd. Uiteraard is schilderkunst (ook in de late Middeleeuwen) niet alleen maar een receptenboek! Het valt mij altijd op dat het discours van ' specialisten' over het ' geheim van Jan van Eyck'  vooral gaat over de materie van zijn werk...Zo van "Oh wat knap " en " Ah, zo realistisch"!  "Hoe kreeg ie het voor elkaar?" Vervolgens gaan ze miniscule verfmonstertjes plukken uit een van zijn schilderijen en die tig keren te vergroten...om nog dieper in de materie te kunnen kruipen!

  Lees meer >> | 670 keer bekeken

 • Het geheim van Jan van Eyck deel 4, 'het glaceren'

  27 maart 2020

  Verderop in zijn tractaat schrijft Alberti: "In painting I would praise- and learned and unlearned alike would agree with me - those faces which seem to stand out from the pictures as if they were sculpted  , and I would condemn those in which no artistry is evident other than perhaps drawing....".

  Lees meer >> | 1097 keer bekeken

 • Het geheim van Jan van Eyck deel 3

  22 maart 2020

  Goed even resumerend, Jan gebruikte hoogst waarschijnlijk een tempera gecombineerd met olie. In zijn onderzoek met bindmiddelen kwam hij hierdoor op een vette tempera dat waarschijnlijk gemaakt is met zon-ingedikte lijnolie. De tempera was op eigeel basis en samen met de olie en hars werd deze verf vloeiender. Om dit bindmiddel makkelijk te kunnen gebruiken werd er ook terpentijn aan toegevoegd. Want om te kunnen glaceren moet de verf makkelijk smeerbaar zijn. Misschien volgens reeds genoemde Pim Brinkman zou hij daarbij een lood siccatief hebben gebruikt. Misschien dat Jan tussendoor ook een vernis gebruikte om de kleuren 'op te halen'  en helderder te krijgen. Er zijn namelijk diverse uitlatingen bekend waarin blijkt dat zijn werk een vreemde en sterke geur had. 

  Lees meer >> | 834 keer bekeken

 • Wat is het geheim van Jan van Eyck? deel 2

  19 maart 2020

  In het kort komt het verhaal van Vasari neer op het volgende: nadat Hubert of Jan een paneel schilderij had gevernisd zette hij het te drogen in de zon zoals toen gebruikelijk, waarna het paneel begon te barsten! Dit was de reden voor Jan of was het Hubert...om een vernis te ontwikkelen die in de schaduw kon drogen! Jan (laten we het op hem houden) trok toen bij zijn vrouw in de keuken om als een alchemist allerlei geheime middeltjes te mengen en vervolgens te koken. Hij zou tot de ontdekking zijn gekomen dat lijn en notenolie het snelst drogen en als deze werden gekookt samen met een (hars) dit een uitstekend vernis zou opleveren die ook uit de zon goed zou drogen!

  Lees meer >> | 487 keer bekeken

 • Wat is het geheim van Jan van Eyck? deel 1

  18 maart 2020

  Pater noster

  qui es in caelis

  sactificetur nomen tuum

  adveniat regnum tuum

  Fiat foluntas tua, sicut in caelo et in terra

  Panum nostrum quotidianum da nobis hodie

  et dimitte nobis demitta nostra

  sicut et nos dimittimus debitoribus nostris

  Et ne nos inducas in tentationum

  sed libera nos a malo

  Amen

  Dat, beste mensen is het ware geheim van Jan en Hubert van Eyck! 

  Het Christelijke geloof!

  Men zegt wel eens " geloof verzet bergen!"

  Laten wij ons even verplaatsen als dit mogelijk is, in de tijd van de van Eycks....1390 - 1441. Voor de meesten was de aarde nog plat, God de vader heerste nog over alle domeinen, de kleurenleer was nog geheel gebaseerd op de Aristotelische leer (alle kleuren zijn onderhevig aan zwart en wit) en de grote Pest-epidemie was nog maar kort (1352) geleden tot staan gebracht. De angst zat er nog stevig in!

  Lees meer >> | 566 keer bekeken

 • Des glaneuses of Millet

  21 januari 2020

  When i was visiting the exhibition of the works of Jean Francois Millet in the van Goghmuseum in Amsterdam i was again grabbed by the painting 'The Glaneuses' with the beautiful colorcomposition. The subdued primary colors of the headdresses of the gleaners are enchanting! Of course this painting is mend to be a sad story about the poverty of the French lower classes in the 19th C.

  Lees meer >> | 795 keer bekeken

 • Meer blogs >>